Förändringsdörren

Förändringsdörren

Publicerades 23 maj 2019

I filmer sparkar de in dörrar, men i verkligheten är det ganska dumt för de flesta dörrar öppnas utåt. På samma sätt är det rätt meningslöst att argumentera aggressivt för att någon ska ändra sin bestämda uppfattning om något. I alla fall om det är en uppfattning som grundar sig på värderingar, vilket de flesta faktiskt gör. Även den dörren går nämligen utåt. Förändringsdörren. Det är ingen idé att sparka och slå på den. Den låses upp och öppnas inifrån, om den som bor där inne vill det.

Det finns två sidor av det här, dels din egen förändringsdörr och dels andras. Du kan påverka båda men det är bäst att börja med din egen för då lär du dig hur svårt det är och får större respekt för andras förändringsdörrar.

Hur gör man då? Knepet är nyansering. Ta fasta på en snabb åsikt som dyker upp i din tanke, håll kvar den och betrakta den. Kanske kan du föreställa dig en kub där varje sida är en överordnad aspekt. Sätt din åsikt i kubens mitt och studera den öppet och ärligt ur en aspekt i sänder. Vad händer med din åsikt om du ser det ur barnens aspekt, ur internationell aspekt, ur historisk aspekt, ur samhällsekonomisk aspekt och så vidare. Ansträng dig att inte tjura utan försöka glänta på förändringsdörren och vara öppen för att det finns många sanningar. Det är ganska jobbigt men ge inte upp. Fortsätt att träna.

Andras förändringsdörrar då, hur lirkar man upp dem? Ja, eftersom det bygger på att den andra personen vill öppna så behöver du motivera och inspirera. Börja med att helt och fullt acceptera att ni tycker olika. Försök sedan ta reda på hur den andra menar, hur tänker hen och varför? Ställ öppna och intresserade frågor och följdfrågor för att verkligen förstå, inte för att manipulera. Respekt och intresse motiverar er båda och sanningen är sällan så enkel att någon av er har helt rätt. När du lyckas med en sådan dialog har ni båda lärt er något och därmed tillsammans gläntat på era respektive förändringsdörrar.

Kunskap och nyanserad reflektion är grunden för utveckling och förändring. Både i förhållande till dig själv och till andra.

Gunnel E. Vidén, AB Konsultbuketten